Menu

Ryby uznawane są za potrawy "trudne" do zjedzenia. Niewiele osób potrafi spożywać je elegancko. Poniżej prezentujemy kilka zasad dotyczących jedzenia ryb, o których warto pamiętać:

  • Ryby wędzone jemy sztućcami przystawkowymi lub zwykłymi
  • Ryby podawane zarówno na zimno jak i na gorąco nie tolerują zwykłego noża. Od XIX wieku stosuje się specjalne sztućce - widelce z nieco krótszymi zazwyczaj ząbkami i noże - łopatki, tępe, ze skośnie uciętym brzegiem, który nie kroi, ale ułatwia oddzielenie mięsa od ości.
  • Ości z ryby odsuwa się na brzeg talerza, ale w zasadzie powinien być podany mały deserowy talerzyk, specjalnie na ości. Jeśli mimo ostrożności, wskazanej przy jedzeniu ryb, ość dostanie się do ust, dyskretnie wyjmuje się ją widelcem i kładzie na brzegu talerza. W razie kłopotów, przesłaniamy usta serwetką.
  • Gdy nie mamy w domu specjalnych sztućców dopuszczalne jest i praktykowane podanie zwykłego widelca i noża, zwłaszcza do ryb filetowanych (bez ości). Podczas posiłków w rodzinnym gronie można sobie radzić tylko widelcem i kromką chleba.

(źródło: www.przepisy-kuchenne.info)

Nasi główni dostawcy
Nagrody i certyfikaty

Nasze oddziały

Częstochowa

ul. Gazowa 14
42-202 Częstochowa
Tel.: 34 360 80 17
Tel.: 34 360 87 15
Tel.: 34 360 81 68
Tel./fax.: 34 363 83 83
Tel. kom. 504280376
e-mail: handlowy@ajexpol.pl

Ruda Śląska

ul. Magazynowa 50
41-700 Ruda Śląska
Tel.: 32 243 66 65
Tel.: 32 243 64 05
Tel.: 32 243 64 08
Tel./fax.: 32 243 55 00
Tel. kom. 504280383
e-mail: ruda@ajexpol.pl

Kukinka

Kukinka 15
78-111 Ustronie Morskie
Tel.: 94 351 52 58
Tel./fax.: 94 351 52 59
e-mail: kukinka@ajexpol.pl