Menu

Jedzenie i przyrządzanie ryb sprawia kłopoty nawet najlepszym kucharzom. Poniżej przedstawiamy Państwu kilka sztuczek oraz przydatnych informacji na ten temat.

  • Panierkę przygotowujemy dodając do roztrzepanego jajka nieco startego parmezanu i łyżkę oliwy. Dzieki temu będzie miała ładny, złoty kolor i nie będzie odpadała z ryby, jeśli potrawę usmażymy na wolnym ogniu.
  • Aby zachować bezcenne dla naszego zdrowia składniki, rybę należy gotować w małej ilości wody. Z pozostałego po gotowaniu wywaru można przyrządzić smaczną i odżywczą zupę rybną lub sos.
  • Ryby należy układać na specjalnych, długich półmiskach, postawione grzbietem do góry; w pyszczek włożyć listek sałaty i ugarnirować naokoło zieleniną lub jarzynami.
  • Smażone ryby układamy na półmisku, postawionym na złożonej zgrabnie serwecie i dekorujemy plasterkami cytryny oraz gałązkami smażonej pietruszki.
  • Do smażenia ryb najlepiej nadają się tłuszcze roślinne: olej rzepakowy, oliwa z oliwek. Natomiast smak ugotowanej ryby uwydatni niewielka ilość świeżego masła lub miękkiej margaryny położonej na wierzchu potrawy.
  • Ryby to ratunek dla naszego serca, naczyń krwionośnych i mózgu. Zawarte w nich tłuszcze zapobiegają najgroźniejszym chorobom cywilizacyjnym: zawałom, wylewom, nowotworom.
  • Największą wartość dietetyczną ma ryba gotowana - najlepszy jest do tego specjalny, wąski garnek z perforowaną wkładką - i pieczona - w folii lub na ruszcie
Nasi główni dostawcy
Nagrody i certyfikaty

Nasze oddziały

Częstochowa

ul. Gazowa 14
42-202 Częstochowa
Tel.: 34 360 80 17
Tel.: 34 360 87 15
Tel.: 34 360 81 68
Tel./fax.: 34 363 83 83
Tel. kom. 504280376
e-mail: handlowy@ajexpol.pl

Ruda Śląska

ul. Magazynowa 50
41-700 Ruda Śląska
Tel.: 32 243 66 65
Tel.: 32 243 64 05
Tel.: 32 243 64 08
Tel./fax.: 32 243 55 00
Tel. kom. 504280383
e-mail: ruda@ajexpol.pl

Kukinka

Kukinka 15
78-111 Ustronie Morskie
Tel.: 94 351 52 58
Tel./fax.: 94 351 52 59
e-mail: kukinka@ajexpol.pl